Cześć,
Zawsze smutno jest nie mieć żadnych wieści po spędzeniu trochę czasu na zastanawianiu się, co może być problemem i jak pomóc przy tak małej ilości informacji.
W każdym razie, dla tych, którzy mogą być zainteresowani, staram się pokazać, jak działa zawór sterujący w tych jednostkach I-ABS i zależność między 2 oddzielnymi obwodami płynów: tym z dźwigni hamulca, w kolorze niebieskim, i tym do zacisku, w kolorze żółtym.
Głównym działającym elementem jest mała kulka przed tłokiem sterującym (w fioletowym kolorze poniżej). Ta kulka dzieli cały obszar, w którym znajduje się tłok awaryjny, na 2 komory.
Wyjaśnię później, jaka jest rola tłoka awaryjnego.
1/ Gdy system jest w trybie czuwania, hamulec nie jest włączony, szczelina między 2 komorami jest duża, a ciśnienie płynu jest równe po obu stronach (w kolorze żółtym).
2/ Gdy hamulec jest wciśnięty, niebieski płyn przesunie tłok sterujący, tym samym pchając fioletową kulkę i zmniejszając szczelinę między 2 komorami.
Jednocześnie pompa elektryczna podniesie ciśnienie do zacisku, a zielona kulka (zawór w porcie wylotowym) zapobiegnie powrotowi płynu do zbiornika.
Zazwyczaj tłok awaryjny się nie poruszy. Tylko 2 mm ruchu tłoka sterującego wystarczy, aby zablokować koło.
Funkcja ABS jest realizowana przez pole elektromagnetyczne zmuszające tłok sterujący do ruchu w przód i w tył. Spowoduje to naprzemienne zwiększanie i zmniejszanie szczeliny między fioletową kulką a tłokiem awaryjnym, zmniejszając ciśnienie, a następnie ponownie przykładając ciśnienie do zacisku.
3/ Gdy jednostka I-ABS ulegnie awarii, nadal istnieje możliwość posiadania jakiegoś rodzaju hamulca, zwanego przez BMW funkcją hamowania resztkowego i opartego na tłoku awaryjnym (ale dla mnie to okrutny "żart").
Pilot pociągnie za dźwignię, aby zwiększyć ciśnienie w obwodzie sterowania. Niebieski płyn przesunie głębiej tłok sterujący, fioletowa kulka całkowicie zamknie szczelinę.
Ponieważ pompa elektryczna jest niesprawna, pilot musi zwiększyć ciśnienie na dźwigni, co w końcu przesunie tłok awaryjny.
Tak ciśnienie wzrasta do zacisku hamulcowego, w kolorze czerwonym poniżej.
Ponieważ jesteśmy na forum i spędzam czas na pisaniu tego tekstu i robieniu tych zdjęć, muszę dodać 3 rzeczy:
- Przepraszam za mój zły angielski, w moim ojczystym języku jestem o wiele lepszy.
- Możesz swobodnie kopiować i używać tych zdjęć, o ile nie zarabiasz na nich pieniędzy. (tak, jestem marzycielem)
- Naprawdę mam nadzieję, że ktoś znajdzie pomoc w tym wątku
Na razie, dobrej i bezpiecznej jazdy.
Na zdrowie,