New Owner in need. - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old Jun 19th, 2016, 7:02 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Thumbs down New Owner in need.

Hello all..

This is my first post anywhere. So If I am doing something incorrectly, chill. I can be a quick learner.

I have been reading and learning from you guys via different threads and post. Wow what a collection of knowledge and wit!!!

I have been a rider for nearly 40 years. A K-bike owner for about six weeks. This is bike my first BMW, and I am impressed.
My last bike was an 1800 Wing, so the bar is set.

Being a bigger guy (almost 6'2") I do not have much difficulty in slow speed handling with the K. Once the clutch is fully disengaged, it turns into curve straightening animal. I love the way it handles and have enjoyed most of its available lean angle.

Here is my issue:
I snapped the shift linkage closest to the shifter.
Disassembled, extracted remains of ball joint, reassembled.

Upon completion of said handiwork, transmission would not give me anything.

Disassemble.
Inspect.
Reassemble.
Now I only get 4th and 5th gear.

Disassemble.
Bike seems to shift whilst manually operating pinch lever on tranny.

Reassemble.
Same results.

Disassemble.
Even though I know that I did not adjust the linkage during the initial fix, I lengthened the aforementioned linkage by 2 full turns this time.
Result, I now have Neutral 2nd and 3rd gears. But 4th and 5th have gone missing.

Sooo, Can someone point me in the right direction to adjusting this thing, Damn.
I have read many post and threads, and feel that the transmission itself is fine.
It was shifting fine prior to the linkage break.

Love the forum, like the K bike. But it, as well as my lack of Beemer knowledge is frustrating me.

Any input ? Please ??

Thanks.
2 Stewarts
2Stewarts is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old Jun 19th, 2016, 7:39 pm
Senior Member
 
bmwcoolk1200's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3,872
Re: New Owner in need.

Quote:
Originally Posted by 2Stewarts View Post
Hello all..

This is my first post anywhere. So If I am doing something incorrectly, chill. I can be a quick learner.

I have been reading and learning from you guys via different threads and post. Wow what a collection of knowledge and wit!!!

I have been a rider for nearly 40 years. A K-bike owner for about six weeks. This is bike my first BMW, and I am impressed.
My last bike was an 1800 Wing, so the bar is set.

Being a bigger guy (almost 6'2") I do not have much difficulty in slow speed handling with the K. Once the clutch is fully disengaged, it turns into curve straightening animal. I love the way it handles and have enjoyed most of its available lean angle.

Here is my issue:
I snapped the shift linkage closest to the shifter.
Disassembled, extracted remains of ball joint, reassembled.

Upon completion of said handiwork, transmission would not give me anything.

Disassemble.
Inspect.
Reassemble.
Now I only get 4th and 5th gear.

Disassemble.
Bike seems to shift whilst manually operating pinch lever on tranny.

Reassemble.
Same results.

Disassemble.
Even though I know that I did not adjust the linkage during the initial fix, I lengthened the aforementioned linkage by 2 full turns this time.
Result, I now have Neutral 2nd and 3rd gears. But 4th and 5th have gone missing.

Sooo, Can someone point me in the right direction to adjusting this thing, Damn.
I have read many post and threads, and feel that the transmission itself is fine.
It was shifting fine prior to the linkage break.

Love the forum, like the K bike. But it, as well as my lack of Beemer knowledge is frustrating me.

Any input ? Please ??

Thanks.
2 Stewarts
Welcome 2 Stewarts from Sugar Hill GA.

Normally the linkages are not a problem and don't break unless the balls are lose on the linkages. If all you did was replace the ball the first time, I have one other place to point you as where I currently am, I don't have access to the adjustment procedure although I am sure it is on this site somewhere.

Unless something is bent, there is what is called a bellcrank. It is the middle pivot point where both linkages attach and transfers the motion. If the bolt that holds that in place is lose, it will flop around some and not transfer all the motion from the shifter through it to the second linkage and you will have trouble like you are describing. Something may still be lose or assembled in such a way that there is some impact restricting the full motion like the screw part of the ball being too long and hitting something.


I assume it was working and shifting properly before the linkage broke. Look at is carefully and see what is lose or impacting something in the path. Were you just shifting normally when it broke? Did it fall or impact something to cause it to break.

Gordon
Sugar Hill, GA
2001 K1200LTI Ė Champagne (current ride) Lazy Susan
1998 R1100RT Ė Never should have sold it
1974 Yamaha TX 750 Twin. Omni Phase Balanced


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
bmwcoolk1200 is offline  
post #3 of 3 Old Jun 19th, 2016, 9:38 pm
Senior Member
 
Whiskey's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 646
Garage
Re: New Owner in need.

Welcome from Kennesaw GA!

I've got nothing for you on the linkage issue, but figured I'd say hello anyway.

2000 R1100RT
Whiskey is offline  
Reply

Tags
linkage adjustment, new owner

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New owner Osprey RT Series 8 Jul 19th, 2012 10:52 pm
Likely a new owner IASprint K1200LT 8 Sep 8th, 2011 9:55 pm
Converting a Harley owner to a R1100RT KIC RT Series 3 Jan 30th, 2008 7:08 pm
Looking for previous owner PLEASE READ saviour3302 K1200LT 19 Nov 5th, 2006 7:24 am
New Owner of LT jetjock Bike Talk 15 Oct 23rd, 2006 6:45 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome