Brake failure and EHCS problem on same day - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 Old Jul 28th, 2012, 5:45 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kansas City, MO, USA
Posts: 5
Brake failure and EHCS problem on same day - related?

06 LT with 37,000 miles. Took it out for a ride today, and after a stop then restart, the brake failure light kept flashing at 4Hz, and I had only residual braking function on the "slow" trip back home. Pulled into the garage and when I hit the EHCS button, the electric center stand also wouldn't work and I had a flashing "!" on the multi-function display while holding the button down.

To me, this is too coincidental not to be related. Have been searching this forum for the last 2 hours, and having heart failure about possible ABS pump failure.

My only other thought is the battery. Read that both ABS and EHCS need a strong battery, so I recharged it on the Battery Tender, took it out again, but exact same 2 problems.

Still sound like the battery? Any other ideas?

Just purchased the bike a month ago, so have no idea as to age of the battery.

Last edited by Craigo17; Jul 28th, 2012 at 5:56 pm.
Craigo17 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old Jul 28th, 2012, 7:28 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

I would have the battery load tested. It sounds like that would cause both issues.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #3 of 13 Old Jul 29th, 2012, 12:03 pm
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Sioux City, IA, USA
Posts: 129
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

I would check the front brake lever switch. If it stuck on you will have residual brakes only and the stand will not operate. The yellow stand light will flash twice as fast and the stand will not lower if it thinks the brakes are on. Made the mistake of slightly covering the front lever during starting. Started down an incline and barely got stopped before rolling into traffic! I was squeezing the lever as hard as I could against the grip!

Chuck Swenson,
Sioux City, IA
2010 R1200RT Low with ESA2!
2005 LT
iowalt is offline  
 
post #4 of 13 Old Jul 29th, 2012, 3:13 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

+1 on what iowat said. If you start out with a 4hz flash when you turn on the key and it never changes you could have a brake switch stuck. Push foward on the lever next time and see if it does not go to a 1 hz rate after a few seconds. Have some one look at the brake light as well see if it is on when you turn on the key.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #5 of 13 Old Jul 29th, 2012, 9:45 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kansas City, MO, USA
Posts: 5
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

Well, it doesn't appear to be the battery. I just took it in and it load tested fine. The brake switch is starting to look more like the problem. Will do what you suggest and report back.

Also been having some intermittent cruise control problems. Wondering if that's related to a switch issue also.

Thanks much for the insight.
Craigo17 is offline  
post #6 of 13 Old Jul 29th, 2012, 9:54 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

Brake switch will kick off the cruise as well. They are rectangular micro switches mounted with two screws under the bottom cover of the controls on the grips and there is a little room for adjustment. If you are in a quite place and slowly pull the lever or push the pedal you will hear a distinct "click".

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #7 of 13 Old Jul 30th, 2012, 2:37 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kansas City, MO, USA
Posts: 5
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

Yes, definitely appears to be the brake switch. Stood behind the bike, and the brake light is on all the time.

I pulled the front brake lever and can hear a click after barely pulling it - maybe 1/8".

Can you give me a link as to how to adjust? Is this typically something that be adjusted, or will I need a new switch?

Thanks again for alerting me to the switch problem.
Craigo17 is offline  
post #8 of 13 Old Jul 30th, 2012, 5:31 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

If you are hearing the click it is not that switch. Next check the foot brake switch. It is connected to a metal paddle that is under the stop bolt.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Peddle2.JPG
Views:	72
Size:	230.5 KB
ID:	36058  

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #9 of 13 Old Jul 31st, 2012, 7:07 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kansas City, MO, USA
Posts: 5
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

I can hear a click in the rear brake switch also, but haven't looked closely at it. If both brake switches check out, is it likely to be a stuck brake light relay under the gas tank that is causing the electric center stand and ABS system to think the brakes are being applied?
Craigo17 is offline  
post #10 of 13 Old Jul 31st, 2012, 8:37 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

OK if the brake light is on all the time and the switches are clicking then one of them is shorted. I have not seen a lot of relay failures in the stuck mode. I would fiddle with the switches with the key on and see if you can get the brake light to go out. Then try unpluging them. The foot one is behind the foot peg plate. Not sure just where the front one unplugs. But the manual shows it as the left most #2,(your left looking up in the nose) connector under the windscreen assy.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Switch.JPG
Views:	63
Size:	66.9 KB
ID:	36064  

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #11 of 13 Old Aug 1st, 2012, 8:09 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kansas City, MO, USA
Posts: 5
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

John, sent you a PM.
Craigo17 is offline  
post #12 of 13 Old Aug 1st, 2012, 8:43 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

Got it and called. Hope the disconnected brake switches solve the issue.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #13 of 13 Old Sep 26th, 2012, 6:52 am
cws
Senior Member
 
cws's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Sydney, NSW, Australia
Posts: 3,179
Garage
Re: Brake failure and EHCS problem on same day

hmm, looks like I have a similar issue at the moment....

Turn key to start, the brake warning light flashes in a tic - tock fashion (I don't know how many Hz) which seems normal to me, but when I try to activate the EHCS I get the flashing "!" symbol on dash and no movement.

The LED rear-rack brake light and rear brake lights are on all the time, but do get brighter when I pull the hand brake or apply the foot brake.
I can hear the click of the handbrake lever, not sure about the footbrake... I think it was clicking.

Guess I've got some searching to do on the weekend...

Chris
Sydney, NSW
2005 Dark Graphite Metallic K1200LT
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2005 Orient Blue Metallic K1200GT SE
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(sold 2019)
2000 Red Honda CB250 (the toy)
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Ulysses #45310
GS911


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

cws is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome