2005 K1200LT-quits while running - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 Old Mar 18th, 2012, 4:56 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Naples, FL, United States
Posts: 19
2005 K1200LT-quits while running

(35,000 miles) Last week it started running rough on the way home from work. Called the dealer in Ft Myers (we are in Naples) and set up a service appointment. Thought it needed a tune-up. On the way there, (about 45 minute ride) the bike quit while at the traffic light. Had been on the interstate doing 70 mph without any problems. Bike would not start, so the dealer had to come with a trailer to get it. (Forget to mention, it is a trike) They made note of the issues and we left it there. We had smelled gas in the garage that morning, and had seen fluid leaking out when backing out of the garage. They did 36,000 mile maintanence but could not find the any other problem. Rode it home and to work the next day. Following day it would not start, so put the charger on it and got it started. The next day it quit on the way to work. Wouldn't start, completely dead. After 15-20 minutes, tried it and it started fine so took it home and took the truck to work. Monday (day off) checked electrical connections and ran the bike for an hour. Suddenly, the radio started cutting in and out, the headlight flickered and bike quit. Again, it wouldn't start for about 15 minutes. Thinking it might be the canister, we did the bypass of the canister and ran the bike for an hour. Just shut it off and now it doesn't start. (maybe too hot?) We will see what happens in 15 minutes. Anyone have any ideas as to what the problem might be?
101ladyspot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old Mar 18th, 2012, 5:22 pm
Lifetime Supporter
 
deanwoolsey's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Topeka, KS, USA
Posts: 3,105
Re: 2005 K1200LT-quits while running

When you say it won't start, does the starter turn or nothing at all? Trace your main ground from the battery and make sure it's tight down by the starter. Also check your post connections on the battery.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
deanwoolsey is offline  
post #3 of 13 Old Mar 18th, 2012, 7:05 pm
Senior Member
 
sheldan2's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: kings mountain, NC, usa
Posts: 2,099
Re: 2005 K1200LT-quits while running

Cannisterectomy done? How about replacing the quick disconnects? You mentioned gas smell and leaking.

Courage doesn't always roar. Sometimes it is the quiet voice at the end of the day saying " I'll try again tomorrow".


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
sheldan2 is offline  
 
post #4 of 13 Old Mar 18th, 2012, 7:29 pm
Senior Member
 
GlennM86's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Virginia Beach, VA, USA
Posts: 605
Thumbs up Re: 2005 K1200LT-quits while running

Same thing happened to me: http://www.bmwlt.com/forums/showthread.php?t=59894

Battery charging solved my problem.

Good luck

Glenn
Virginia Beach VA and Washington DC

2006 K1200LT "Phoenix Helena": Dark Graphite (#946)
2005 K1200LT "Dolly": Dark Graphite (#946) - Totaled July 2011
2002 K1200LT "Helga"-totaled Apr 2009
Iron Butt Membership # 45813


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

<By Motorcycle>


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

<By Car or Ship>
GlennM86 is offline  
post #5 of 13 Old Mar 18th, 2012, 7:57 pm
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Newcastle, WA, USA
Posts: 426
Re: 2005 K1200LT-quits while running

I have experienced this same concern, and it turned out the battery had a dead cell. Replaced battery all OK. .

Clayton
2003 K1200LTE 128k miles and counting
1999 GL1500A
2009 R1200GSA
clayton is offline  
post #6 of 13 Old Mar 19th, 2012, 6:47 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Naples, FL, United States
Posts: 19
Re: 2005 K1200LT-quits while running

Thanks for the replies...when it dies, it is DEAD, no dash lights, doesn't crank. Could it be the ignition switch? Last night, after it cooled down,
(about 15 min) it started fine. After we disconnected the canister, we ran it (neutral) in the garage for an hour. It didn't quit, but after we turned it off, it wouldn't start. Maybe it got too hot just running in place. The problem with gas leaking seems to be gone. We will check the connection at the starter, because the battery is less than a year old. Bike is driven almost every day. From what I have read (I am only the passenger, but a better searcher for answers) on the forum, my thought is the cannister got trashed. We had an overflow from the tank when the pump for the rear gas tank pumped fuel into a full front tank. When we removed the gas cap, the fuel overflowed like it was being pumped out. This being a trike, getting to the cannister to remove and inspect it requires more than trunk removal. This is a Hannigan conversion, and because it is seamless, it does make accessability to things "under the trunk" more of a challenge. We had to have an access opening cut to get to the alarm when it needed replacing. Maybe we can get to the canister through that. If the canister is trashed, will it hurt to just leave it where it is (disconnected)?
101ladyspot is offline  
post #7 of 13 Old Mar 19th, 2012, 6:58 am
Senior Member
 
14wntr's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Crystal Lake, IL, USA
Posts: 653
Re: 2005 K1200LT-quits while running

Sounds like you really need to change the battery and make sure the ground is good.

2000 K1200LT-C "Tsukune"
2013 Honda NC700X "Moka"

Kirk Johnson

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

President of
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
14wntr is offline  
post #8 of 13 Old Mar 19th, 2012, 7:16 am
Senior Member
 
New2rt's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kingston, PA, USA
Posts: 728
Re: 2005 K1200LT-quits while running

I doubt the canister is causing your problems, there might be an issue with it but that won't cause loss of electrical power. If you disconnect it you can leave it where it is just be sure to leave the tank vent line open. There is a roll over valve on the tank vent that keeps liquid gas from entering the canister so it should have been protected when the main tank over filled but anyway.

You need a DC volt meter to check battery voltage when the engine is off, running at 2k RPM's, and when it won't start. post those readings. If they are in spec you will need to check voltage to and from the ignition switch. A wiring print will be very important in trackinthrown the issue.
Trace the ground lead from the battery and be sure the connection points are clean and tight.
A very good test procedure would be using voltage drops to isolate the fault.
The test is very easy to show, harder to explain not knowing your electrical experience.
If you google DC voltage drop tests you should find the procedure with pics (you're using a meter set on DC volts like you are checking resistance, the circuit needs to be on).

Start simple, battery, even though it was recently replaced. A local auto parts store will do a load test and let you know it's condition. Call first to be sure they have a load tester,

Good Luck
New2rt is offline  
post #9 of 13 Old Mar 19th, 2012, 8:40 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Naples, FL, United States
Posts: 19
Re: 2005 K1200LT-quits while running

Thanks for the suggestions. Would a battery problem cause it to quit while running? Would running it for a hour in the garage cause it not to re-start after turning it off? (it didn't quit while running for that hour, we turned it off) It started without a problem this morning, so we are going for a ride. We checked battery connections and they are tight. I wish we could find someone in Naples that works on BMW. I am not thrilled with Ft Myers and the next dealer is either Sarasota or back to Tampa.
101ladyspot is offline  
post #10 of 13 Old Mar 19th, 2012, 11:12 am
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Newcastle, WA, USA
Posts: 426
Re: 2005 K1200LT-quits while running

Yes, mine would stall only at idle or coming to a stop. If I would tap on top of the battery it would crank fine and start. This happened for a few days then the battery died totally.

Clayton
2003 K1200LTE 128k miles and counting
1999 GL1500A
2009 R1200GSA
clayton is offline  
post #11 of 13 Old Mar 19th, 2012, 12:05 pm
Lifetime Supporter
 
Join Date: May 2003
Location: Phoenix, AZ, USA
Posts: 1,305
Re: 2005 K1200LT-quits while running

I had a similar experience that I ultimately found to be a loose connection at the battery ground post.

Motor On ,/'


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jkersh1 is offline  
post #12 of 13 Old Mar 19th, 2012, 12:41 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,225
Re: 2005 K1200LT-quits while running

I had the issue on my GS unfortunately it was a loose connection INSIDE the battery. Replaced it with a Braille battery and took the old one apart (not easy) and welded the faulty tie point. Now it is my bench battery.

Based on your symptoms I would think it is the battery or the negative terminal tie point ( behind the battery where all the brown wires tie to). 10 mm nut might just be loose. I was thinking the load shed relay but that would not kill the dash just the lights. Must be battery or connections to same.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #13 of 13 Old Mar 19th, 2012, 2:52 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Naples, FL, United States
Posts: 19
Re: 2005 K1200LT-quits while running

we rode several hours this morning, without any problems (since partial canisternectomy). It started fine and had no re-starting problems. If there is an issue with the battery (which was replaced 4/2011) it didn't present itself. If the canister was not the problem, and based on what I have read here on the forum, I think we will leave it disconnected. We love the bike (trike) and would miss not riding, but we have no way to get it home, if it quits while we are out riding. That is my only fear. Maybe we need to buy a trailer...
Thanks again for all the help and suggestions. We will replace the battery if we have any more problems. If anyone has any other thoughts about this, please let us know.
101ladyspot is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 K1200LT Price? hifiman K1200LT 28 Oct 17th, 2008 6:36 am
2005 K1200LT? Long Post - Sorry EastTexasRider K1200LT 21 Apr 28th, 2008 11:21 pm
Service Manual for 2005 K1200LT reynosf K1200LT 2 Oct 8th, 2005 1:31 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome