2amp drain? - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old Mar 10th, 2012, 2:21 pm Thread Starter
Member
 
Labman's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Warner Robins, Ga, USA
Posts: 32
Question 2amp drain?

My 2003 Lt has always had battery "longevity" issues since I brought it home in '06.
By that I mean, after sitting for two days the battery would be down to 12.1volts. This is my third battery in 5 years, 2nd Odyssey. With my Odyssey charger, I disconnected the low side and charged the battery. The battery has maintained 12.7volts for a week now. So I finally got off my lazy ars and hooked up an amp meter in line with the low side of the battery. Much to my shock, the reading was 2.1amps! I pulled ALL the fuses with NO effect on the 2amp reading? I read allot of posts about "high" draw like 0.75amps, but come on 2amps? And yes that's with the fork locked/parked position.
What am I missing/overlooking?

03 K1200LT
97 Royal Star
79 XS1100
85 XS850
72 Norton 850
72 RD250
Labman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old Mar 10th, 2012, 3:54 pm
Guest
 
11862's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: minnetonka , mn, usa
Posts: 637
Re: 2amp drain?

You got any farkles hooked up before the ignition switch?
11862 is offline  
post #3 of 12 Old Mar 10th, 2012, 4:08 pm
Senior Member
 
mwnahas's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bedford Hts, OH, USA
Posts: 4,217
Re: 2amp drain?

Dice is a big drain if you got one.

Just Go
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Mike
Cleveland Ohio
2014 K1600 GTL Grey Wolf.
mwnahas is offline  
 
post #4 of 12 Old Mar 10th, 2012, 4:56 pm
Lifetime Supporter
 
sperra's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ivoryton, CT, United States
Posts: 142
Re: 2amp drain?

Ditto on the dice.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
sperra is offline  
post #5 of 12 Old Mar 10th, 2012, 6:03 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,231
Re: 2amp drain?

There should only be 3 red wires on the positive post of the battery (factory)and one black with yellow stripe and a red sleeve on the connector. Any thing more than that is aftermarket. The static drain, even with all factory fuses in, should be no more than 35 mili amps.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #6 of 12 Old Mar 11th, 2012, 7:45 am
Senior Member
 
Boatzo's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Hartfield, VA, USA
Posts: 1,105
Re: 2amp drain?

2amps That is way too much, no wonder you are going through batteries. Try the process of elimination, take out one circuit at a time till the current flow drops. Could also be a pinched wire somewhere? Hope you find it soon.

Also, in the fork locked park position, the parking light is supposed to be lit. Maybe there is a short in the lamp base? Do you get the same amp reading with the key in just the OFF position (not locked)?

Bill
Eastern Virginia (Middle Peninsula)
K3ZXV
05 Honda Sabre 1100
04 Triumph Speedmaster , Black with
California Sidecar Friendship II
99 K1200LT, Basalt Gray "DELILAH" (SOLD)
99 R1100RT ,Glacier Green (SOLD
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
)
Boatzo is offline  
post #7 of 12 Old Mar 11th, 2012, 9:25 am Thread Starter
Member
 
Labman's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Warner Robins, Ga, USA
Posts: 32
Re: 2amp drain?

I have one additional "farkle" , a USB power converter connected to the bottom right accessory connector but was disconnected.
I apologize for using the "parked" term, the key is in the OFF position.
A friend suggested that the alternator main diode way be the culprit, but I wouldn't think that the charge circuit would still be functioning properly?
No Dice, plus I had the CD changer pulled years ago.
Also during the meter measurement, I had the stingray removed.
Still scratching my head and didn't want to have to remove the tank, but.........

03 K1200LT
97 Royal Star
79 XS1100
85 XS850
72 Norton 850
72 RD250
Labman is offline  
post #8 of 12 Old Mar 11th, 2012, 9:30 am
Senior Member
 
New2rt's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kingston, PA, USA
Posts: 728
Re: 2amp drain?

JZ mentioned 3 wires on the positive battery post, check the amp draw on each. When you see the 2A draw, look in the print and start disconnecting the circuits tied to that wire.
It will save you a lot of time.
New2rt is offline  
post #9 of 12 Old Mar 11th, 2012, 9:37 am
Senior Member
 
BobW's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Rio Rancho, NMUSA
Posts: 888
Re: 2amp drain?

If you have the ignition in anything but Lock there might be a drain. At least with my 2000 if it is in Lock the battery will not drain but leave in Off and there is a drain.

Bob Walker
Rio Rancho,NM
'13 Yamaha Super Tenere
'00 LTi Trike, Basalt Blue
'12 K1600GTL, Dark Blue(Sold)
BobW is offline  
post #10 of 12 Old Mar 11th, 2012, 10:56 am
Senior Member
 
JPSpen's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Jones, OK, USA
Posts: 3,525
Re: 2amp drain?

Guessing is not going to fix this one.. You have all the tools you need...Ammeter is all you need...

Get off the negative side and go to the positive side.. Pull all the positive wires off then reconnect your ground. Check them one at a time till you find your culprit...Then work your way thru the circuit..

You'll get there... Keep us posted... Look for corrosion while you're troubleshooting. Corrosion under the right circumstances can draw current...


John

Live and direct from the new earthquake capitol of the U.S. Jones, Oklahoma
08 Can-Am Spyder (Miss Lindy's)
03 R1200CLC Capri Blue "Flipper"
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

01 R1100RT Glacier Blue "Lucky"
91 R100GS "It'sNotAMoneyPit"
The voices in my head may not be real, But they have some good ideas!


"I like the wind in my face and Boobies on my back. No, Wait, I got that backwards"

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
JPSpen is offline  
post #11 of 12 Old Mar 11th, 2012, 2:28 pm Thread Starter
Member
 
Labman's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Warner Robins, Ga, USA
Posts: 32
Re: 2amp drain?

Ok it's official I am a dumbass!! I didn't believe 2amps draw, but my voltamp meter said so so I went with it and posted anyway before getting a "second" opinion. My buddy has a "grown up" meter which accurately provided readings that were consistent with previously posted current draw. With parking light on .75amps. I'm going to continue pursuing the issue with my buddy's meter ( Meterman 34xr) as I was using a Craftsman 82141. I had no reason to doubt my meter, but there you go.....
Thanks for all the help and commentary anyway

03 K1200LT
97 Royal Star
79 XS1100
85 XS850
72 Norton 850
72 RD250
Labman is offline  
post #12 of 12 Old Mar 11th, 2012, 3:09 pm
Senior Member
 
Knife's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: DOWNINGTOWN, PA, USA
Posts: 278
Re: 2amp drain?

Quote:
Originally Posted by BobW
If you have the ignition in anything but Lock there might be a drain. At least with my 2000 if it is in Lock the battery will not drain but leave in Off and there is a drain.
Good to know! Thanks.

2013 BMW K1600GLT (I love this bike!)...
2005 BMW K1200LT, a/k/a "Fat Bottomed Girl" (traded for 2013 K1600GLT)...
1998 Honda VFR800, the finest sport/tourer ever created...
1978 Yamaha DT400E, because I just can't leave the sound of a two-stroke behind...
Knife is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery drain hd2bmw K1200LT 8 Jul 20th, 2011 10:56 am
Loosening the drain plug from hell? Allred K1200LT 15 Dec 18th, 2008 6:49 am
Slow Oil Leak from Engine Drain Plug MattKas K1200LT 14 Jul 29th, 2008 11:20 am
Drain Hole Didn't Help... cccpastorjack K1200LT 29 Apr 2nd, 2007 12:32 pm
Why not drain oil from the bottom of tank? Florian K1200/1300GT (The Next Generation) 9 Mar 9th, 2007 11:50 am

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome