Pinging...?? - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old Sep 10th, 2011, 9:09 pm Thread Starter
Senior Member
 
rowie's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: An hour southwest of Boston, MA, USA
Posts: 476
Pinging...??

My bike seems to be pinging still when opening the throttle. I've searched around the forums and the answers range from "this is normal" through "add a small amount of seafoam or lucas oil stabilizer to the oil and run for a week" to "I found a cracked piston"..... I am running 93 (I know it only needs 91 - just making sure the fuel is not the issue). I also read that the valves fail over time by getting tighter vs more loose, so it's unlikely that it's loose valves, especially at only 12k miles. I know the sound is not injector ticking - you can hear that at idle. I've run techron through the system to clean it. I'm running 15W-50 full synthetic from a recent change. I do need to change the plugs to eliminate that as an issue (slight stumble at idle). So my question is, should I consider trying a small amount of seafoam in the oil (as has been suggested on this board) or lucas oil stabilizer to see if it helps? Oh and oil level is perfect too, and it's not an issue of the oil filter gasket etc as I did the oil change and made sure. I also know it's not the helical gear noise at idle. It really does sound like pinging, again, only on throttle application. Thanks for any thoughts you may have.

BMWMOA member

Current rides:
2005 Dark Graphite Metallic BMW K1200LT
2002 Pearl Orange Honda VTX1800 Retro

Prior rides:
Suzuki GS425E (Australia)
Suzuki T250R (Australia)
rowie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old Sep 10th, 2011, 9:26 pm
Senior Member
 
mwnahas's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bedford Hts, OH, USA
Posts: 4,215
Re: Pinging...??

Is this from a stop or are you moving when you twist the throttle?
At what RPM are you "opening the throttle" and how hard are you opening it?

Just Go
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Mike
Cleveland Ohio
2014 K1600 GTL Grey Wolf.
mwnahas is offline  
post #3 of 8 Old Sep 10th, 2011, 10:45 pm Thread Starter
Senior Member
 
rowie's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: An hour southwest of Boston, MA, USA
Posts: 476
Re: Pinging...??

Moving or from stop - happens both ways. But it is only under load - doesn't do it in neutral.

In terms of how hard I'm applying the throttle for it to happen, I usually apply fairly soft most of the time.

BMWMOA member

Current rides:
2005 Dark Graphite Metallic BMW K1200LT
2002 Pearl Orange Honda VTX1800 Retro

Prior rides:
Suzuki GS425E (Australia)
Suzuki T250R (Australia)
rowie is offline  
 
post #4 of 8 Old Sep 11th, 2011, 7:40 am
Senior Member
 
mwnahas's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bedford Hts, OH, USA
Posts: 4,215
Re: Pinging...??

Some ping at low RPM under load is OK. It should stop as the engine gains RPMs. If ping all the time something is wrong. Some of us have done a modification to change the fuel mapping to resolve hesitation issues that make it more susceptible to ping so we have to use high octane all the time.

Just Go
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Mike
Cleveland Ohio
2014 K1600 GTL Grey Wolf.
mwnahas is offline  
post #5 of 8 Old Sep 11th, 2011, 7:50 am
Senior Member
 
gunny's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Kings Mountain, NC, USA
Posts: 3,089
Re: Pinging...??

Seafoam in the oil isn't going to do anything for you.

This is not an oil/lubrication issue.

Pinging under acceleration is predetonation in the combustion chamber.

Running it like that will eventually cause severe damage to your engine.

Caused by too high compression, ignition timing advance too far and/or low fuel octane.
You could try an octane booster (fuel additive). Use a whole lot more than the recommended dosage, won't hurt anything. If it stops the pinging, run it hard to clear any possible carbon build up in the combustion chambers. Check ignition timing.

How are you riding? At what RPM do you shift? Lugging an engine, especially the LT1200 is not a good thing to do. They are designed to turn. When riding leisurely, I shift at 6K, if riding with gusto, run to redline, do not ride with rpm under 4k, down shift and keep it churned.

B D R
gunny is offline  
post #6 of 8 Old Sep 11th, 2011, 11:32 am
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ormond, Ontario, Canada
Posts: 113
Re: Pinging...??

Not a bike engine but......... I have a 2001 Corolla with 450K on it. at approx 200K it started to ping once in a while under light load gradually getting worse to where it required hightest to stop the pinging. A concentrated injector cleaner applied into the fuel rail cleared the issue 100% and lasted for another 200K before having to be repeated. This engine had always had seafoam run through a tank of fuel every 20K or so.
Not sure if there is a set up to apply concentrated cleaner to the fuel rail like the Toy dealer had.

Yamaha had a very good combustion chamber cleaner also. Have heard many reports of it curing dentonation issues. I have not used it personally so cant speak to it.

A very light mist spray of water into intake of running engine (like from a weed spray bottle) given as much as engine will stand and stay running will clean combustion chambers as clean as a whistle. Used many times back in the carburetor, small block days

1999 K1200LT 33K miles
1999 Concours 107K Km

Doesn't matter what you ride, but ride it, don't spend all your time polishing!
LittleJoe is offline  
post #7 of 8 Old Sep 17th, 2011, 5:09 pm Thread Starter
Senior Member
 
rowie's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: An hour southwest of Boston, MA, USA
Posts: 476
Re: Pinging...??

Well I've been running tech on cleanrer through the system, slight improvement in idle quality but still makes the same noise. I added a bottle of octane booster to see what would happen, still doing it. I think now I've been carefully listening that it also did it when I released the throttle from mid to high revs. Next step - O2 sensor (seeing carbon on the exhaust), timing and valve clearance check.... Thanks for the suggestions so far - getting through the process of elimination.

Oh - and I may have been lugging it - I've come from a Honda VTX1800 V-twin which has huge torque from almost any revs, so now I've been paying attention to keep it above 3500rpm always, and gave it a complete rev in 1st and 2nd (this this is quite quick....!!).

BMWMOA member

Current rides:
2005 Dark Graphite Metallic BMW K1200LT
2002 Pearl Orange Honda VTX1800 Retro

Prior rides:
Suzuki GS425E (Australia)
Suzuki T250R (Australia)

Last edited by rowie; Sep 17th, 2011 at 5:21 pm.
rowie is offline  
post #8 of 8 Old Oct 4th, 2011, 4:49 pm Thread Starter
Senior Member
 
rowie's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: An hour southwest of Boston, MA, USA
Posts: 476
Re: Pinging...??

Time for an update. I have no more pinging. My mouse nest infested bike is no longer mouse nest infested. To explain the pinging, attached is a pic of the air filter......

I also spent some time checking the tupperware, fairing screws etc and between no pinging, tupperware screws all checked etc, my ride is now smooth and quiet. Yippee!

Now for a bit of body work (getting the scratches out) - after my 2000 mile ride starting next week.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	BMW Air Filter.jpg
Views:	112
Size:	1.52 MB
ID:	33111  

BMWMOA member

Current rides:
2005 Dark Graphite Metallic BMW K1200LT
2002 Pearl Orange Honda VTX1800 Retro

Prior rides:
Suzuki GS425E (Australia)
Suzuki T250R (Australia)
rowie is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pinging, Rattling, What the hell is that noise?? Dan-Peggy K1200LT 31 May 11th, 2011 10:37 am
New '09 LT and Pinging Bmw617 K1200LT 11 Jul 28th, 2010 8:42 pm
Pinging even with High octane Gas and Octane boost pries K1200LT 7 Apr 14th, 2009 8:38 pm
Pinging or preignition resolved pries K1200LT 7 Oct 5th, 2008 4:25 pm
Pinging?? NVRider K1200LT 0 Oct 9th, 2007 8:32 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome