metalic noise at start up - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old Jul 14th, 2010, 8:37 pm Thread Starter
Senior Member
 
davek1's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Clinton Township, MI, USA
Posts: 371
Question metalic noise at start up

I have an '03 LT with 40K miles on it.
Over the last season or two, I have noticed a metalic noise that seems to be "In Time" with the engine revolution at start up. This noise goes away close to immeadiately once the engine starts up.

However, this morning the metalic "Clinking" stayed with the engine for a revolution or two once it started.

I would describe the noise as a "Light" metal to metal sound. Similar to the noise you might get when clanging 2 spoons together.

It is present when the starter is first turning over the engine and then sometimes for a split-second after ignition.

Once the engine is started, you can imeadiately turn it off and the noise will not occur durring an immediate re-start.

It also seems to be more prevelant when the engine has not been started for a few days.

The engine runs fine once started.

Any ideas?
davek1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old Jul 14th, 2010, 10:14 pm
Member
 
ctraylor's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Mountain Home, Arkansas, USA
Posts: 70
Re: metalic noise at start up

May be a timing chain rattle until the tensioner get oil pressure and takes out the slack.

Curtis Traylor
Mountain Home, AR
ctraylor is offline  
post #3 of 3 Old Jul 15th, 2010, 9:47 am Thread Starter
Senior Member
 
davek1's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Clinton Township, MI, USA
Posts: 371
Re: metalic noise at start up

At 40K miles, should I look at replacement?
davek1 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!! Strange noise on start up attempt!! oxbowfarm38 K1200LT 5 Feb 24th, 2010 5:14 am
2003 LT a No Start Problem knlkern K1200LT 11 Aug 26th, 2008 9:00 pm
Noise on start up/ poor performance K12Rick K1200LT 1 Aug 4th, 2008 4:11 pm
voice separation on the LT's loudspeaker jusufbw K1200LT 6 Oct 8th, 2007 10:03 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome