Another LT That Won't Start. - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old Jul 3rd, 2010, 10:58 pm Thread Starter
Junior Member
 
Vegas9mm's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: North Las Vegas, NV, United States
Posts: 11
Another LT That Won't Start.

Here's my dilemma: got my '00 LT-C out of the shop on Thurs (temp gauge was reading hot; turned out to be inaccurate). Rode from Las Vegas to Phoenix on Fri. Had weak battery about 1hr 1/2 N. of PHX (bike jumped; no problem). Got to destination bike started several times. Installed new battery today (all connections good-n-snug); only accessory (no alarm as well)is the battery tender pigtail. Tried to start it...plenty of juice, all electricals working properly, could hear the fuel system pressurizing...pressed starter (with the clutch squeezed of course)...nothing.

Symptoms: a couple of times since Friday, it would only start on the sidestand either in gear or out (this was sporadic and not a regular occurence). A couple of times had to lean it a bit on the side stand to get it to start. I can tell when it won't start when the headlight won't come on. Today when it didn't start i stored it on the sidestand. I rotated the bike to the right to get it out of the wy of the car...headlight can on and it started. Tried to recreate the condition by slightly pressing the bike to the right while squeezing the clutch and pressing the starter. This worked about 4 times. Then I found it would start by pressing the down on left side of the pillion seat while squeezing the clutch and pressing the starter. This worked about 4 times and now it doesn't. It's to the point where the headlight will come on but will not start when going through the starting sequence.

I'm pretty sure it's not the clutch interrupt or the reverse I thought it may be the side-stand switch until I pressed on the left side of the pillion seat and it started.

Thoughts?????

And Happy Birthday America

NJW
'00 K1200LT-C (sperm whale) / '01 Suz GSX1200 Bandit Naked (public servant) / '84 Yam FJ1100 (bike night) / '91 Yam Virago XV750 (injured reserve) / '94 Kaw Ninja EX250 (disabled list)
Vegas9mm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old Jul 3rd, 2010, 11:39 pm
Senior Member
 
wrmoss's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Glasco, Ks, USA
Posts: 929
Re: Another LT That Won't Start.

Niguel,

It sounds like a loose bolt--on your starter. It is known as the LOAD SHED RELAY. When this bolt is loose it can make your headlight flicker as it loses ground and it will not start, nor will the headlight come on with the key. Everything else is normal.

It is a bear to get at...don't ask me how I know... check out the attached picture.

Wade
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


99 K-1200LT
82 Yamaha Virago (Girl of my youth)

"No one knows as much as all of us do." --General George Patton



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
wrmoss is offline  
post #3 of 10 Old Jul 3rd, 2010, 11:40 pm
Senior Member
 
wrmoss's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Glasco, Ks, USA
Posts: 929
Re: Another LT That Won't Start.

Sorry about that...my brain shed relay was apparently loose.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Starter relay.jpg
Views:	228
Size:	256.8 KB
ID:	28038  

Wade
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


99 K-1200LT
82 Yamaha Virago (Girl of my youth)

"No one knows as much as all of us do." --General George Patton



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
wrmoss is offline  
 
post #4 of 10 Old Jul 4th, 2010, 11:40 am Thread Starter
Junior Member
 
Vegas9mm's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: North Las Vegas, NV, United States
Posts: 11
Re: Another LT That Won't Start.

Thanks, I will give this a try.

NJW
'00 K1200LT-C (sperm whale) / '01 Suz GSX1200 Bandit Naked (public servant) / '84 Yam FJ1100 (bike night) / '91 Yam Virago XV750 (injured reserve) / '94 Kaw Ninja EX250 (disabled list)
Vegas9mm is offline  
post #5 of 10 Old Jul 4th, 2010, 1:20 pm
Senior Member
 
fpmlt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,175
Re: Another LT That Won't Start.

a couple of times since Friday, it would only start on the sidestand either in gear or out (this was sporadic and not a regular occurence). A couple of times had to lean it a bit on the side stand to get it to start.

I'm probably barking up the wrong tree here, but this statement caused me to jump straight to the side stand interupt switch. Might take a look there if the other suggestions don't pan out.
fpmlt is offline  
post #6 of 10 Old Jul 4th, 2010, 3:52 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,126
Re: Another LT That Won't Start.

My money is with Wade on this one based on the comment, "my head light was not on so I knew it would not start".. The fact that the headlight did not come on is indicative of the load shed relay not getting a good ground though the starter.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #7 of 10 Old Jul 6th, 2010, 2:37 am Thread Starter
Junior Member
 
Vegas9mm's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: North Las Vegas, NV, United States
Posts: 11
Re: Another LT That Won't Start.

Sorry for the late response; had computer issues as well. I'm starting to feel like Schleprock! Seriously though all comments are greatly appreciated.

NJW
'00 K1200LT-C (sperm whale) / '01 Suz GSX1200 Bandit Naked (public servant) / '84 Yam FJ1100 (bike night) / '91 Yam Virago XV750 (injured reserve) / '94 Kaw Ninja EX250 (disabled list)
Vegas9mm is offline  
post #8 of 10 Old Jul 8th, 2010, 7:02 pm Thread Starter
Junior Member
 
Vegas9mm's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: North Las Vegas, NV, United States
Posts: 11
Re: Another LT That Won't Start.

Dudes and dudettes turns out it was a loose starter bolt when the clutch was installed two weeks ago. Good call on the starter diagnosis and I gotta talk to my regular mechanic!

NJW
'00 K1200LT-C (sperm whale) / '01 Suz GSX1200 Bandit Naked (public servant) / '84 Yam FJ1100 (bike night) / '91 Yam Virago XV750 (injured reserve) / '94 Kaw Ninja EX250 (disabled list)
Vegas9mm is offline  
post #9 of 10 Old Jul 8th, 2010, 9:35 pm
Senior Member
 
wrmoss's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Glasco, Ks, USA
Posts: 929
Re: Another LT That Won't Start.

Quote:
Originally Posted by Vegas9mm
Dudes and dudettes turns out it was a loose starter bolt when the clutch was installed two weeks ago. Good call on the starter diagnosis and I gotta talk to my regular mechanic!
Glad to here it Niguel! It's an easy fix--just not easy to get at...

Wade
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


99 K-1200LT
82 Yamaha Virago (Girl of my youth)

"No one knows as much as all of us do." --General George Patton



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
wrmoss is offline  
post #10 of 10 Old Jul 12th, 2010, 1:26 pm Thread Starter
Junior Member
 
Vegas9mm's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: North Las Vegas, NV, United States
Posts: 11
Re: Another LT That Won't Start.

I actually misspoke. Let me go verbatim from the work order: missing starter bolt and ground strap loose. Apologies for the inaccurate report. Still the diagnosis was pretty spot-on.

NJW
'00 K1200LT-C (sperm whale) / '01 Suz GSX1200 Bandit Naked (public servant) / '84 Yam FJ1100 (bike night) / '91 Yam Virago XV750 (injured reserve) / '94 Kaw Ninja EX250 (disabled list)
Vegas9mm is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough Start (video)!! I need HELP...please!! BlauBeeMr K1200LT 46 Feb 9th, 2011 11:37 am
No start this morning Harold-NY K1200LT 2 Mar 7th, 2010 5:39 pm
Ignition or fuel problem, No start ridinredfox K1200LT 26 Jan 14th, 2010 8:15 am
2003 LT a No Start Problem knlkern K1200LT 11 Aug 26th, 2008 9:00 pm
Triple BBG-Ride Report murray Ride Tales 8 Nov 20th, 2005 6:34 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome