Rough At Start Up - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old May 20th, 2009, 7:48 am Thread Starter
Senior Member
 
rab1967's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: On top of a Mountain, Clarke Co Virginia
Posts: 524
Exclamation Rough At Start Up

I have an 05 LT that I purchased the end of March this year. It had 10,200 miles on it and during the previous year had been ridden 1000 miles. When I first got it I didn't notice any issues, but during the last two weeks or so it seem that when I start it up cold(sitting for several hours or over night) it will try and stall out on me if I start to give it gas, if I let it idle for a minute or two, no problems. I've pulled away from my parking spot and at the first stop sign had it stall on me. This has happen twice. Again, once I've got a mile or two down the road no problem, and if I stop somewhere and come back out a short time later it runs with out any problems. I'm thinking once it warms up it's fine.

When I first purchased my 99 LT the sales rep told me I didn't need to let it warm up, just start it and go. If I do this now, the bike dies.

I ride every day, just about, and have put 2800 mile on it since I picked it up this past March. I run high-test gas from the same stations that I normally buy from and have put Sea Foam in the fuel to clean out the system. Iíve run about half a tank through so far.

Any ideas what may be going on?

Bob Brendel
05 LT, Light Metallic Yellow
99 LT, Totaled 3/09
97 HD Former Work Bike
88 GL1500
84 GL1200
S3 400 Kaw, too long ago to remember the year
175 Yamaha even longer

People sleep peaceably in their beds at night

Only because rough men stand ready to do violence on their behalf

George Orwell
rab1967 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old May 20th, 2009, 7:47 pm
Junior Member
 
warmrock's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Woodbridge, VA, USA
Posts: 10
Re: Rough At Start Up

Must be something in the Virginia air. I had the same issue my last two times out. Once warmed up, everything is fine. My bike is fairly new 09 with under 3,000 miles. Haven't filled up as any "strange" gas stations. Tomorrow I'm off to Virginia Beach, hopefully the ride will burn off the bad juju.
warmrock is offline  
post #3 of 3 Old May 22nd, 2009, 2:48 pm Thread Starter
Senior Member
 
rab1967's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: On top of a Mountain, Clarke Co Virginia
Posts: 524
Re: Rough At Start Up, Fixed

The other night I disconnected my battery for 30 minutes to reset the computer. Once I had it reconnected I reset the throttle, key on, twist throttle three times all the way open to all the way closed, then key off. I took it for a short spin around the area and then back home.
Today when I started it I was able to pull away as soon as it was running with out any problems I had before. Also it seems that my gas mileage may have improved slightly. I won't know that for sure for a few days and the next time I fill up, but so far so good. No indication of the previous problem.

Bob Brendel
05 LT, Light Metallic Yellow
99 LT, Totaled 3/09
97 HD Former Work Bike
88 GL1500
84 GL1200
S3 400 Kaw, too long ago to remember the year
175 Yamaha even longer

People sleep peaceably in their beds at night

Only because rough men stand ready to do violence on their behalf

George Orwell
rab1967 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difficult start after refueling Schweintechnik K1200LT 19 Jul 21st, 2009 9:01 pm
2003 LT a No Start Problem knlkern K1200LT 11 Aug 26th, 2008 9:00 pm
Darn thing wont start - any ideas? TWheels K1200LT 17 May 16th, 2007 10:35 am
HELP! Won't start! pwmac2005 K1200LT 10 Aug 7th, 2006 9:35 pm
Triple BBG-Ride Report murray Ride Tales 8 Nov 20th, 2005 6:34 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome