2005 LT Starting Problem - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Apr 22nd, 2009, 8:28 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: proctor, wv, usa
Posts: 6
2005 LT Starting Problem

I just installed a new starter relay and the bike worked fine for two weeks. A few nights ago I went to start the bike while it was sitting on the center stand and it acted like the battery was dead (would grunt but wouldn't roll over). I went and got a new battery and installed it and had the same problem (still on the centerstand). I thought there might be a dead spot in the starter so I took it off the centerstand and put it in gear and pushed the bike and popped the clutch so the motor rolled over. After that is started fine. Now, if I leave the bike on the centerstand it won't start but as soon as I take it off it starts fine. I leave it on the sidestand now and it has been starting fine. I can live with this but I want to make sure it's part of a bigger problem. I'm new to posting here and any help would be greatly appreciated.
wvubmw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Apr 22nd, 2009, 8:36 pm
Senior Member
 
Palerider's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Big Piney, Wyoming, USA
Posts: 1,745
Re: 2005 LT Starting Problem

Get a can of electronic cleaner and do a blast @ the micro switch to the center stand..........could just be a little grunge................may need to check the alignment of it while your there but it could just be dirty.................one of those little things I've been through...............that whole 'cleanliness is next to godliness' was taken pretty seriously by the Bavarian folk.............. ..............a little maintenance and grease go a long way.............................
Palerider is offline  
post #3 of 4 Old Apr 22nd, 2009, 8:49 pm
Senior Member
 
mtrevelino's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Williamsburg, VA, USA
Posts: 2,543
Re: 2005 LT Starting Problem

Sorry that I could not be much help, but Micro switch on the center stand? I think not (at least on the bikes without the power stand). Unless it has something to do with the power center stand if it is not fully extended or retracted, otherwise the bike should start while it is on the center stand.
I have not heard of a starter relay going bad on anything newer than a 2002 model LT. The electronic relays have been pretty reliable, but the battery has to be fully charged.
Good luck, electrical problems can be a pain to find.

Mike Trevelino
Williamsburg, VA
2008 RT
2000 LT - Totaled at 99,960 miles


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mtrevelino is offline  
 
post #4 of 4 Old Apr 23rd, 2009, 8:36 am
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,226
Re: 2005 LT Starting Problem

There is a Hall Effect sensor (no cleaning required) on the 05 centerstand but it has nothing to do with starting the bike. This is a good one so I'll have to think about it for awhile.


Try starting the bike on the center stand but with the side stand extended as well.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mystery Starting Problem Agent86 K1200LT 31 Oct 14th, 2013 1:47 pm
Sputtering problem speedy K1200LT 22 Nov 20th, 2009 11:17 am
Sudden Electrical Starting Problem ecirwin K1200LT 3 Apr 12th, 2006 9:07 am
1985 R80 Starting problem mpillis Other R-Bike Discussion 1 Jan 5th, 2006 6:49 am
Bun Burner Gold Attempt ? October 18, 2005 danbrew Ride Tales 6 Nov 1st, 2005 1:47 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome