K1200LT Centre stand - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Nov 6th, 2007, 6:05 am Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 35
K1200LT Centre stand

Hi Guys and Gals,
We have owned this bike (new) from September 2005. Mechanically its the best and given very little trouble until a few weeks ago, when I started having trouble with the centre stand. After a days riding with the local branch of the Ulysses club here in West Australia, the bike simply wont respond to the centre stand. If I park the bike for some time and have another crack, it will rise up on the stand although reluctantly. I was wondering if any members of this fantastic site have experienced such a bug?
The bike has travelled over 45,000k's now and still performs beautifully.
I would love to hear from any of you guys who may have had similar challenges.
Best always,
Bruce F Prichard
West Australia
BruceFPrichard is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Nov 6th, 2007, 9:40 am
Senior Member
 
FredR's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Burlington, CT, USA
Posts: 236
A few of us have had this center stand problem although not precisely the same as what you described. My 06 worked fine for the first couple years that I had it then it started to not deploy all the way up on the 1st & sometimes 2nd try.
It would lift the bike partially and then drop it and the second try it would go up a little further or deploy completely leading me to think it was low on fluid. I took it to the dealer under warrantee and they replaced the pump. Sooo if you are still under warrantee I would suggest taking it in as it is a pretty costly item.

Fred Rosenbaum
NF1U
2006 K1200LT Totaled
2005 R1200GS
FredR is offline  
post #3 of 4 Old Nov 6th, 2007, 9:53 am
Senior Member
 
zippy_gg's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennesaw, GA, USA
Posts: 8,124
I had a similar issue, especially in very hot weather. First I would let the bike cool off for a few and then the stand would work. Another thing that also worked was to turn the ignition off, then back on but without starting the engine, and the stand would also work.

Not sure how this is related but... my reverse would only work for 2-3 feet and stop and I would have to release and press the starter button again. Apparently a known issue on the 05 and my dealer replaced a speed sensor. Since then I have not had a single issue with the center stand...
But heck.. I am happy it works!

Gilles & Kathy
BMWMOA# 154719
IBA# 71594
2011 Ostra Gray RT
06 Mercedes-Benz E350 Estate (parts and people hauler)
2012 BMW X3 (parts and people hauler)
86 Porsche 911 Cabriolet (my "new" baby)



For her I climbed the highest mountain!
For her I swam across the deepest ocean!
For her I walked through the largest desert!
And then she left me... She said I was never home!!!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
zippy_gg is offline  
 
post #4 of 4 Old Nov 7th, 2007, 11:00 am Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 35
Smile K1200LT Centre stand

Hi Fred & zippy gg,
Yep, from your description it appears that others have similar challenges with the centre stand. I experienced both your faults in that the bike stand would start to deploy and then simply fail to go through with the function and yes it was a day where the temp. was over 30 degrees "C". Summer is just around the corner. My two years is up on the warranty, but I've taken the extended warranty out for a few bucks ($) $450.00 Australian. I had taken the bike in just before the warranty was due to expire complaining that the stand was not functioning. They had greased and had tested without finding fault with it. Now the dealer has ordered a replacement stand for me.
Have you read the thread that another member had placed on this fantastic site. Where he had had switch problems, from some where underneath the bike, due to water?
Thanks for the rapid response you both made to my call. I've been trying to answer your replies but have been removed from the site and had to reregister.
Bruce
BruceFPrichard is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
REPORT: Retrofit '01 with a Power Center Stand midwilshire K1200LT 55 May 10th, 2016 11:51 am
electric centre stand for LT1200 jusufbw K1200LT 5 Sep 4th, 2007 5:59 pm
Electo Hydraulic centre stand failure Hitman_LT K1200LT 5 Apr 11th, 2007 3:38 pm
Centre Stand Modification beamerles K1200LT 7 Aug 23rd, 2006 10:23 am
electric centre stand musodave K1200LT 1 Apr 17th, 2006 11:24 am

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome