starter/battery issues - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old Dec 7th, 2018, 11:12 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
Question starter/battery issues

I was having trouble with a newer battery. I kept charging without much success. Started it and let it run, but the battery never really charged up. Kept trying, and finally even with charger connected, no lights or signs of life showed.

So new battery being installed, and as soon as I touched the negative, the starter came on. No key in the ignition, and even with the power button switched to off, the starter starts cranking and will not stop.

I hate to have the thing towed 20 miles to nearest repair shop if there is an easy fix.

2002 K1200LT.
Thanks,
Bob
zembob is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old Dec 7th, 2018, 11:34 am
Senior Member
 
mtrevelino's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Williamsburg, VA, USA
Posts: 2,543
Re: starter/battery issues

Read here:


https://www.bmwlt.com/forums/k1200lt...d-i-think.html


https://www.bmwlt.com/forums/k1200lt...rter-runs.html

Mike Trevelino
Williamsburg, VA
2008 RT
2000 LT - Totaled at 99,960 miles


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mtrevelino is offline  
post #3 of 5 Old Dec 7th, 2018, 12:31 pm
Senior Member
 
bmwcoolk1200's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3,963
Re: starter/battery issues

Quote:
Originally Posted by zembob View Post
I was having trouble with a newer battery. I kept charging without much success. Started it and let it run, but the battery never really charged up. Kept trying, and finally even with charger connected, no lights or signs of life showed.

So new battery being installed, and as soon as I touched the negative, the starter came on. No key in the ignition, and even with the power button switched to off, the starter starts cranking and will not stop.

I hate to have the thing towed 20 miles to nearest repair shop if there is an easy fix.

2002 K1200LT.
Thanks,
Bob
Bob, the starter relay has fused from a low battery. Turn the key on and then touch the lead to the new battery. Then tap on the start button. It may free up after taping it a few times. Once this happens, it is more likely to happen again but it may get you going again. If the engine starts, that is OK, just tap on the button a few times, then shut it off. Touch the battery lead again and if the starter doesn't run immediately, it has released and you can go on your way. Might be a good idea to replace the relay. BBY sells the original but there is a more pricey one from the dealer that implements a low voltage cut off to protect the relay from fusing. 02 and newer are supposed to have these already. Good luck.

Gordon
Sugar Hill, GA
2001 K1200LTI – Champagne (current ride) Lazy Susan
1998 R1100RT – Never should have sold it
1974 Yamaha TX 750 Twin. Omni Phase Balanced


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
bmwcoolk1200 is offline  
 
post #4 of 5 Old Dec 7th, 2018, 1:12 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
Re: starter/battery issues

Many thanks. I do think I have seen a similar issue in the past, and have had two years of battery issues. Off to the garage !
zembob is offline  
post #5 of 5 Old Dec 7th, 2018, 1:14 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
Re: starter/battery issues

Many thanks
zembob is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedo issues AGAIN Zeke K1200LT 12 Feb 11th, 2015 1:40 pm
Issues with Radio / Comm Chasman50 K1200LT 4 Aug 23rd, 2011 12:17 pm
Voice II questions..and issues edbremer Intercom, CB, & 2-Way Radios 0 Mar 24th, 2009 9:44 pm
Chasing GT Tech Issues with Broken Processes DavidTaylor K1200/1300GT (The Next Generation) 19 Dec 19th, 2008 5:37 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome