Idles high at cold start-up - BMW Luxury Touring Community
 3Likes
  • 1 Post By Wazza
  • 2 Post By jzeiler
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Mar 11th, 2018, 6:10 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 24
Garage
Idles high at cold start-up

This past winter I did a bunch of maintenance items to my bike. (03 k1200). Among other things, I had the throttle body off. Since I finished the job, I have started it a few time and when it starts, it idles up to about 3000 rpm. As soon as I bump the throttle it comes right down to a normal idle. Any ideas what might cause this?

Sent from my XT1254 using Tapatalk
Lehtabmw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Mar 11th, 2018, 6:16 pm
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Brisbane Australia
Posts: 306
Re: Idles high at cold start-up

Quote:
Originally Posted by Lehtabmw View Post
This past winter I did a bunch of maintenance items to my bike. (03 k1200). Among other things, I had the throttle body off. Since I finished the job, I have started it a few time and when it starts, it idles up to about 3000 rpm. As soon as I bump the throttle it comes right down to a normal idle. Any ideas what might cause this?

Sent from my XT1254 using Tapatalk
Perhaps the first thing to check would be your throttle cable adjustments. You may have it a little tight or it may just be sticking. Does the cable go around any tight bends on it's way to the throttle body.
Lehtabmw likes this.
Wazza is offline  
post #3 of 4 Old Mar 12th, 2018, 10:18 am
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,277
Re: Idles high at cold start-up

Check to make sure none of the clamps are interfering with each of the individual TB butterfly. Then make sure all return springs are still connected. Routing of the cables is important, green stripe cable goes outboard at the fan shroud clips.
Patric and Voyager like this.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
 
post #4 of 4 Old Mar 12th, 2018, 10:14 pm
Senior Member
 
fatbob307's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 292
Re: Idles high at cold start-up

Jzeiler's advice about the clamps is very good. Positioning is critical on those, particularly if you replaced them with a different style (more bulky style)
fatbob307 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold Start rdriver Other R-Bike Discussion 3 Jul 3rd, 2015 7:19 pm
Cold Start / Stalling Problem krunch RT Series 43 Apr 15th, 2013 9:34 am
You with tire monitors - how high is too high? Bruce_Yates Bike Talk 13 Aug 20th, 2009 6:11 pm
'04 RT High & Low beams out, any ideas? masonke RT Series 8 Apr 17th, 2009 6:23 am
Triple BBG-Ride Report murray Ride Tales 8 Nov 20th, 2005 7:34 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome