2009 EHCS problem - BMW Luxury Touring Community
 5Likes
  • 4 Post By jzeiler
  • 1 Post By rhansen
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old Aug 14th, 2016, 1:41 pm Thread Starter
Member
 
rhansen's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Fishers, IN, USA
Posts: 88
Unhappy 2009 EHCS problem

Good afternoon.

I have now just experienced the EHCS failure on my 2009 K1200LT, I purchased this used bike used 2 years ago after totalling my 99K1200lt but it only now has 29K on the bike.. I am looking to see if there is anyone within 250 miles of Indianapolis, who has experience with rebuilding or troubleshooting the electric hydraulic center stand and would be willing to assist me. . I can see these appear to be fixable even though the BMW dealers dont support repairing the units only replacement which is $$$$$. I dont have the skill set to do this myself and so if anyone is willing to assist me , I will gladly make the trip.


Please email me at [email protected]

Thanks in advance for your consideration.


Rick

Richard Hansen
99 K1200LTC- Warbird- totaled April 2014

09 K1200lt. Warbird II
IBA SS1000 & BBG 1500
rhansen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old Aug 14th, 2016, 5:13 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,306
Re: 2009 EHCS problem

Look at this video to see if you are able to pull the unit.

If you are I can rebuild your unit. Details sent by PM.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #3 of 5 Old Aug 14th, 2016, 7:13 pm
Senior Member
 
dthogey's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Kalkaska, MI, USA
Posts: 1,149
Re: 2009 EHCS problem

I had this same problem a few years ago. These guys helped me thru it!!!


I am complete NON mechanic and with the help of this forum I removed the assembly, installed a new motor, and reinstalled the assembly. There is a video showing the removal process.

Check out this link. http://www.bmwlt.com/forums/k1200lt/...esnt-work.html

David Hogerheide

2015 K1600GTL
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2009 K1200LT (traded for GTL)
1984 Kawasaki Spectre: long gone
BMWMOA# 163123
BMWRA member
AMA member
Saddle sore 1000 Sept 2011
Bun Burner 1500 Sept 2011

CCR 2012 Duluth, MN
CCR 2014 Chattanooga, TN


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by dthogey; Aug 14th, 2016 at 7:15 pm. Reason: Forgot to add a sentence
dthogey is offline  
 
post #4 of 5 Old Aug 15th, 2016, 12:54 pm
Lifetime Supporter
 
Join Date: Jul 2002
Location: Pelham, AL, United States
Posts: 534
Re: 2009 EHCS problem

I just installed mine while while the bike is on the side stand so you should be able to remove it that way too. SOOOO nice to have that feature back, thanks to JohnZ. I did him no favor by taking the pump apart, and that was not the problem anyway. The shaft was too worn to seal properly. I also scared up the seals I installed.

You can manually get it up on the center stand, use a helper, by rolling the rear wheel on to some lumber, I use a piece of 3/4" plywood as a ramp on to a 2 x 4. You can then push the center stand down, I put another 2 x 4 behind the stand to push against. Easier than it writes.

Get a few cans of brake cleaner and spray that thing down good. Mine had a few more miles but was pretty grimy. I would guess you will need a motor as that is about the same milage my motor went out. Get that Honda one.

_____________

Kim Thomson
Motorcycle Cigar Smoker
05 K1200LT - The Golden Rocket Ship
91 K100RS - The White Stallion
85 K100 Standard - Big Red
79 R65 - "The Bee" is a buzzin' again!
06 525i - Premium, Sport, Comfort, Xenons

Gone, but not forgotten...
02 K1200LTC - Big Blue (accident at 40k)
88 K100RT - Chocolate (it was brown, melted - fire)
85 K100RT - (wore out)
82 Yamaha Vision - (electrics)
72 Yamaha R5C 350 - (broke trans)
alabrew is offline  
post #5 of 5 Old Aug 16th, 2016, 9:32 am Thread Starter
Member
 
rhansen's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Fishers, IN, USA
Posts: 88
Cool Re: 2009 EHCS problem

Pulled my 2009 EHCS unit on Sunday night, thanks to the Video!!!! As always, this is a great site with great people. I sent my unit to John Z to have it repaired or rebuilt. Cant wait to get it back on and ride it again



Thanks

Rick H
dthogey likes this.

Richard Hansen
99 K1200LTC- Warbird- totaled April 2014

09 K1200lt. Warbird II
IBA SS1000 & BBG 1500
rhansen is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Round two with Garmin customer service, Zumo 665 BecketMa GPS 4 Oct 12th, 2012 5:05 pm
2003 LT a No Start Problem knlkern K1200LT 11 Aug 26th, 2008 10:00 pm
Could my '05 center stand problem be this simple? mrbiker K1200LT 3 May 6th, 2008 9:17 pm
Computer Problem Response Form Lonewuff Humor 3 Mar 14th, 2008 4:53 pm
CCR 2009 location selection Randy Curve Cowboy Reunion 1 Dec 25th, 2006 8:28 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome