Reverse not working - BMW Luxury Touring Community
 1Likes
  • 1 Post By jzeiler
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Feb 3rd, 2016, 5:41 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
Reverse not working

Just bought a 02 K1200LT.

The reverse switch is engaging when i manually switch it to reverse. I can confirm its engaged by attempting rotate the rear wheel.
Reverse light lights up on dash.

When i push the button to start reverse i can hear a relay click in but nothing happens.

Anyone else pulled out the starter. I have all the fairings off and seems getting to the starter is a bit of a job.

I am thinking the previous owner may have burnt out a wire to the starter or blown a fuse. Not sure where the fuse would be though.

If anyone can help to point me towards fault finding as it appears may only be a minor electrical problem.

Many thanks
maccamenzies is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Feb 3rd, 2016, 6:11 pm
Lifetime Supporter
 
johnbaker15's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Chelmsford, Ma, USA
Posts: 1,595
Re: Reverse not working

Most likely cause is the reverse controller not the starter.

John Baker

2005 BMW K1200LT
1979 Suzuki GS1000E
1978 Honda CB350
1975 Suzuki GT380
johnbaker15 is offline  
post #3 of 4 Old Feb 3rd, 2016, 6:56 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,232
Re: Reverse not working

Do you have the engine running, in neutral, side stand up? Other wise it will not reverse. The engine must be running to support the current draw of the starter motor running for long periods for reverse. The Reverser controller actually drives the starter motor even though you are pushing the starter button. The R-F switch shifts control of the starter button, so put it back in "F" and start the bike then move it to "R" and try pressing it again. Make sure the side stand is up and you are in neutral.

PM me your e-mail address and I'll send you a riders manual in PDF.
sailor likes this.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
 
post #4 of 4 Old Feb 3rd, 2016, 7:19 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
Re: Reverse not working

I traced the problem right down to the" would you believe" the side stand safety switch! Yes... full of gunk.

Tested with ohm meter and now working.

Good thing for anyone else having problems is to possibly check this first which will save a lot of headaches.

Many thanks guys. Found a manual also after trolling for a bit.
maccamenzies is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reverse is not working WadeLovell K1200LT 2 Oct 7th, 2015 9:19 pm
Reverse Gear not working MMcGuire K1200LT 2 Jun 7th, 2012 2:33 pm
Beware of reverse nplenzick K1200LT 1 Oct 31st, 2008 10:06 am
Update: Radio pause & reverse not working ArthurKnowles K1200LT 6 Apr 17th, 2008 9:29 am
reverse not working tmgs K1200LT 11 Jul 14th, 2006 2:29 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome