Starter Problem? - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old Jul 1st, 2014, 4:29 pm Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Campton, NH, USA
Posts: 5
Starter Problem?

First time on the forum...have gotten a lot of good info here before... I have a 2000 LT. Took it out last week for a ride everything fine, stopped for an hour and would not start. With key turned to start, headlight went out. Checked and cleaned battery connections, no go, then tried a boost with another battery but still no start. Checked to ensure kickstand up, in Netrual, kill switch off etc but no start. Finally pushed it down hill for jump start and it started, drove home. Went to put it in garage, no reverse. Shut engine off and tried to start it, it started. Two days later tried to start ,no start again, battery reads 12.7 V. Battery is Gell new in Jan 2012. Any ideas?
MisterB is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old Jul 1st, 2014, 5:01 pm
Member
 
cbxer's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: CHARLESTON, ILLINIOS, USA
Posts: 69
Re: Starter Problem?

I would charge battery over night and take it and have it load tested. Just because you have voltage doesn't mean it has enough amps in it to start and run your bike. Batteries do go bad sooner then they should some times. I had one act like yours and it ended up being the battery after all... good luck

Terry


2005 k1200lt
2004 rune
3 1979 CBX
1980 CBX
cbxer is offline  
post #3 of 15 Old Jul 1st, 2014, 5:37 pm
Lifetime Supporter
 
deanwoolsey's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Topeka, KS, USA
Posts: 3,105
Re: Starter Problem?

Load shed relay connection loose. It's right behind the ABS unit. Or...... your reverse controller is going out.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
deanwoolsey is offline  
 
post #4 of 15 Old Jul 1st, 2014, 6:18 pm
Senior Member
 
norton's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Doylestown, Pa, usa
Posts: 787
Re: Starter Problem?

The battery is bad, Get a new one and all your problems solved.
norton is offline  
post #5 of 15 Old Jul 1st, 2014, 6:20 pm
Senior Member
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 14,436
Re: Starter Problem?

Read thru this post and maybe follow it up with a keyword search related to the post. Good luck.
Dick is offline  
post #6 of 15 Old Jul 1st, 2014, 6:22 pm
Senior Member
 
Axle's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: portland, victoria, Australia
Posts: 1,485
Garage
Re: Starter Problem?

the headlight does go out on startup, you probably wont jump start the bike going through a dead battery, if it has some voltage it will start from a push, as the others said, it's your battery I have just replaced mine with this I don't know how long it will last but the specs read really well.

Regards Linton
From the land of Kangaroo's and Koalas
and no koalas are not Bears



2002 K1200LT
2010 Suzuki GSX 1250FA (the Wifes)
2004 Cub Kamparoo Sprint
My Toys
1976 Datsun 260Z
1989 Nissan 300zx TT
Axle is offline  
post #7 of 15 Old Jul 1st, 2014, 6:24 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,307
Re: Starter Problem?

What does the battery read with the starer button pressed. 12.7 is good for open terminal voltage- no load. The lights will go out as the load shed relay is removing the load. This bike may have had the uprated starter relay that locks out the starter if the voltage is too low. If you measure less than 12.1 with the starter button down then the battery is shot.

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #8 of 15 Old Jul 2nd, 2014, 6:04 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Campton, NH, USA
Posts: 5
Re: Starter Problem?

Tested battery with switch on. Volts dropped way down to about 6 volts. Will have battery tested and hopefully this is the problem... Thanks for the help!
MisterB is offline  
post #9 of 15 Old Jul 2nd, 2014, 7:02 am
Senior Member
 
norton's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Doylestown, Pa, usa
Posts: 787
Re: Starter Problem?

Quote:
Originally Posted by norton View Post
The battery is bad, Get a new one and all your problems solved.
Not to brag but I called it.
norton is offline  
post #10 of 15 Old Jul 2nd, 2014, 6:59 pm
Lifetime Supporter
 
Voyager's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Lawrenceville, PA, USA
Posts: 7,173
Re: Starter Problem?

Quote:
Originally Posted by norton View Post
Not to brag but I called it.
As the TV commercial says, "Do you want a parade?"


2017 KLR650 "Mule"
2007 K1200LT "Starship Enterprise", VOICE II, Navigator V, Motorrad Communicator
1987 Kawasaki Voyager XII
1976 Kawasaki KH400
1973 Kawasaki 100 G5
1970 Rockford Chibi (the orange one)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Voyager is offline  
post #11 of 15 Old Jul 3rd, 2014, 5:15 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Campton, NH, USA
Posts: 5
Re: Starter Problem?

Had battery load tested at a MC dealer and it tested fine. Bummed out! Took bike apart and checked and cleaned every connection from battery to starter and tightened the starter bolt that was the ground for the load shed relay (whatever that is). Once gas tank back on tried it several time and it started every time. Was happy and thought problem was fixed so put everything back together. Tried starting again and it would not start. Bummed out again! Still losing the volts at the battery. Could battery be testing fine when it isn't? While up on center stand, engine off, put bike in 1st gear, tried to rotate rear tire by hand thinking maybe neutral switch bad (now willing to try anything) and put it back in neutral and it started. Started many times with no problem. Later showed and explained to wife what I had done and would not start for her. More bummed.... Did same procedure with rear tire and it started many times with no problem. Took it off center stand and put it in reverse to back out of garage and did not back up smoothy, wanted to jerk or not go back at all. Went back and forth several times and seemed to get better to what feels like is now back to normal. Starting every time and reverse seems fine. Was getting very late so decided to see how it would be in the morning. Now is next morning and just went out and it started just fine many times. Did not put on tender last night and have started it probably 30 times with no problem. Waiting for daylight and will road test it, not shutting it off until I am back home or on a hill. Will let you know how it goes.....
MisterB is offline  
post #12 of 15 Old Jul 3rd, 2014, 8:59 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Campton, NH, USA
Posts: 5
Re: Starter Problem?

Went out for my ride for about one hour. Stopped and restarted several times, seems to be starting OK however... The reverse is not working properly. It goes into reverse and backs up OK on flat even ground but any uneven ground or bump it does not want to go and shuts down and reverse light starts flashing. Does the reverse work off of the starter? Can it still be problem with bad battery? I know you said to change the battery!
MisterB is offline  
post #13 of 15 Old Jul 3rd, 2014, 6:30 pm
Senior Member
 
Axle's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: portland, victoria, Australia
Posts: 1,485
Garage
Re: Starter Problem?

yes it does and yes it can

Regards Linton
From the land of Kangaroo's and Koalas
and no koalas are not Bears



2002 K1200LT
2010 Suzuki GSX 1250FA (the Wifes)
2004 Cub Kamparoo Sprint
My Toys
1976 Datsun 260Z
1989 Nissan 300zx TT
Axle is offline  
post #14 of 15 Old Jul 3rd, 2014, 7:46 pm
Wrencher Extraordinaire
 
jzeiler's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Hazel Green, AL, USA
Posts: 13,307
Re: Starter Problem?

Yes the reverse uses the starer motor but not the relay. The reverser controller runs the motor at a reduced voltage (otherwise you would go backwards faster than you want). There is a tie point behind the battery where all the lines that drive the starter motor tie in. Check that for tightness. The red arrow shows the wire coming from the controller for reverse. The other block is the ground tie point.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Reverse feed.jpg
Views:	63
Size:	222.6 KB
ID:	59666  

John
2009 K1300GT Red Rocket
2009 R1200GS (Gone)
2005 K1200LT Ocean Blue Blue Wizard 110 K and counting...
2006 Bushtec Turbo+2 Spell
2004 330 Ci Convertable
K4AN

Have ridden a Motorcycle in all 48
But lack DE, MA, RI and CT with the 2005 LT

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jzeiler is offline  
post #15 of 15 Old Jul 4th, 2014, 8:00 am Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Campton, NH, USA
Posts: 5
Re: Starter Problem?

This was one of the connections that I disassembled, cleaned and reinstalled. Didn't see any corrosion. After taking a break for the weekend I will recheck the battery load test and maybe just purchase a new one. Thanks for all the help and suggestions!
MisterB is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery or starter problem? Fatto K1200LT 4 Oct 15th, 2012 8:03 am
Round two with Garmin customer service, Zumo 665 BecketMa GPS 4 Oct 12th, 2012 5:05 pm
Starter Problems markmoloney K1200LT 4 Jul 2nd, 2008 5:31 pm
Starter Problem Clif K1200LT 17 May 13th, 2007 10:44 pm
Starter relay upgrade Justtp K1200LT 1 Mar 30th, 2007 9:52 am

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome