Sudden Change - Running Rough at Start - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Apr 13th, 2014, 11:24 am Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Anaheim, CA, USA
Posts: 684
Sudden Change - Running Rough at Start

I rode my 2007 K1200GT on Thursday and it was a smooth as glass.

On Friday morning, I went to start it up, and it had a hard time turning over. Eventually it started, but it ran loud and rough. There was considerable shaking at low RPM, still present if I revved the engine slightly, but much reduced. I drove the car that day.

This morning, the bike starts and runs, but still does not sound or feel right.

The bike did this once before, months ago, and the problem went away on its own, not coming back until today.

Any suggestions or help would be appreciated. Something definitely is not right.
XMagnaRider is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Apr 13th, 2014, 5:07 pm
Senior Member
 
gerhard's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Exeter, Ontario, Canada
Posts: 1,525
Re: Sudden Change - Running Rough at Start

Don't know anything about your car but it sounds similar to how my wife's car was acting last spring. The problem was the ignition wiring, every time it was damp the car ran like shit, when the weather warmed up it ran great.

Gerhard
gerhard is offline  
post #3 of 4 Old May 12th, 2014, 9:18 am
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Wilmington, NC, USA
Posts: 747
Re: Sudden Change - Running Rough at Start

Given your location, unless a heavy dew was obvious, I wouldn't be suspecting bad wires as readily as I would in other places, especially since its not a common issue with BMW bikes (many cages that have this problem have lousy wiring routing and the ignition arcs through the insulation to a too close grounded part)

Hard starts and rough running can have many causes and you will just have to go at it systematically to find this one- or live with it if its not usual.
Bad stick coils, fuel issues, switch issues, etc are all other possibles.
racer7 is offline  
 
post #4 of 4 Old May 12th, 2014, 11:57 am Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Anaheim, CA, USA
Posts: 684
Re: Sudden Change - Running Rough at Start

Thanks for the input. The first thing I tried was adding Techron to the fuel, and the problem seems to have cleared up again.

At this point, I am thinking either bad fuel, or the cam chain tensioner not filling with oil right away sometimes.
XMagnaRider is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Won't start after battery change, doesn't unlock immobility security gramiras K1200LT 21 Mar 26th, 2017 11:20 am
Change!!! cfell Chit Chat 13 Oct 7th, 2014 11:04 am
rough running '07 mioffroader K1200LT 16 Sep 5th, 2011 10:07 am
Rough Running LT Adventure170 K1200LT 12 Jul 27th, 2011 8:50 pm
Rough Start (video)!! I need HELP...please!! BlauBeeMr K1200LT 46 Feb 9th, 2011 11:37 am

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome