Have to Restart Basecamp to see Device - BMW Luxury Touring Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Jul 28th, 2013, 7:15 pm Thread Starter
Senior Member
 
mtrevelino's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Williamsburg, VA, USA
Posts: 2,528
Have to Restart Basecamp to see Device

For those BaseCamp users. If I have BaseCamp open on my computer and plug in my Nuvi 2595, BaseCamp does not see it. My computer sees it ok. If I close and reopen BaseCamp, my Nuvi is showing. Is this normal? I am running a new computer with Windows 8. When I plug in my Nuvi, Garmin Express opens automatically as it should.
Thanks!!!!!!

Mike Trevelino
Williamsburg, VA
2008 RT
2000 LT - Totaled at 99,960 miles


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mtrevelino is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Jul 28th, 2013, 9:35 pm
Senior Member
 
Bighopper's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Posts: 682
Re: Have to Restart Basecamp to see Device

Quote:
Originally Posted by mtrevelino
For those BaseCamp users. If I have BaseCamp open on my computer and plug in my Nuvi 2595, BaseCamp does not see it. My computer sees it ok. If I close and reopen BaseCamp, my Nuvi is showing. Is this normal? I am running a new computer with Windows 8. When I plug in my Nuvi, Garmin Express opens automatically as it should.
Thanks!!!!!!
I would say that Basecamp should show your Nuvi when you plug in. I would suspect that WIN8 might have a driver problem or Garmin Express is not allowing Basecamp to see the Nuvi. Try disabling Garmin Express to not start when you plug in your Nuvi & see if that helps.

PS. I am running Basecamp 4.2.2 with a Montana, I don't use Express as the Montana doesn't like it .

BIGHOPPER (Phil)
BGB 602
2016 R1200RT LC Purchase March
2003 R1150GSA Black Beast (purchased Nov 2011- 32,372klms)
2006 K1200LT Grey
(Purchased 2008, 7,350 mls) Trade in on 2016 RT at 80,600miles
1975 Norton John Player Replica (Sold When I got Married)
1973 Norton Interstate
1965 Atlas 750
1971 Triumph Trail Blazer(Rode from London to Sydney Aust, no maps for that)


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.





Bighopper is offline  
post #3 of 4 Old Jul 29th, 2013, 7:31 am
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Austin, TX, USA
Posts: 616
Re: Have to Restart Basecamp to see Device

Quote:
Originally Posted by mtrevelino
For those BaseCamp users. If I have BaseCamp open on my computer and plug in my Nuvi 2595, BaseCamp does not see it. My computer sees it ok. If I close and reopen BaseCamp, my Nuvi is showing. Is this normal? I am running a new computer with Windows 8. When I plug in my Nuvi, Garmin Express opens automatically as it should.
Thanks!!!!!!
Mike,
I have occasionally seen some weirdness where it would take BC a loooong time to see my Zumo (660/Nav IV). I have never been able to pin the behavior down well enough to characterize it very well. I had never seen it before moving to Windows 8. I have seen it happen a few times on two different computers. The first time I saw it was bringing up a new laptop (Windows 8). I have seen it reappear after map updates.

Try plugging it in with BC running and then just go on about your business for a while, then check it later (like .5 hour) and see if it is showing up.

If it is the same thing that I have seen, BC will eventually see it. And then once it does, the problem seems to go away. There is clearly some sort of initial cacheing or perhaps a timeout condition that is happening...as I said, my issue is so bizarre that I have never been able to get my arms around it. While all this is happening, the device shows up just fine in the Windows Explorer, so I don't think it is a driver issue, unless a very subtle one.

This may or may not be related to what you're seeing. Different Zumos, and I could not make it immediately see the device by restarting BC as you can. But give that a shot and see what happens.
Jim
JimE is offline  
 
post #4 of 4 Old Aug 2nd, 2013, 11:07 am Thread Starter
Senior Member
 
mtrevelino's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Williamsburg, VA, USA
Posts: 2,528
Re: Have to Restart Basecamp to see Device

I received the following reply from Garmin:

If Basecamp is working properly it should refresh on its own. Is your computer recognizing the unit when you connect it to the computer immediately? I would recommend uninstall and reinstalling Basecamp if the computer is recognizing the unit right away. If not you might try making sure the unit is in mass storage mode when you connect it to the computer by following the steps below.

To put an MTP device into mass storage mode:
  1. Touch Volume on the main menu
  2. Touch and hold the upper right corner of the screen
  3. Touch MTP Settings (you may need to scroll down)
  4. Touch Mass Storage Single Session
  5. Touch Save
What I did was put my Nuvi in "Mass Storage" mode instead of the "Mass Storage Single Session" mode as that reverted back to its original setting. Basecamp finally sees my Nuvi while it is open.

Mike Trevelino
Williamsburg, VA
2008 RT
2000 LT - Totaled at 99,960 miles


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mtrevelino is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW Luxury Touring Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Garmin BaseCamp Question sickticket GPS 14 Jun 26th, 2013 10:10 am
665 one device two antennas hkrisher GPS 4 Jan 23rd, 2012 9:55 pm
Adding GPS device stapleford GPS 5 Mar 21st, 2009 8:52 am
Wiring Suggestions for Kisan Brake/Turn Signal Device Nebish Lighting 0 May 24th, 2007 12:16 pm
Timing chain ALIGNING DEVICE measurement ? Frenchy K1200LT 15 May 15th, 2006 5:54 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome